Selasa, 2 November 2010

Dosa

*** Bismillahirrahmanirrahim *** ***Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang***
Pengiraan kesalahan rutin yang biasa kita buat bagi lelaki dan perempuan bujang.


Perempuan /Lelaki

Umur :25Tahun

Seluar ketat Memakai /seluar pendek

Baju ikut bentuk badan

Melihat aurat perempuan

Tudung singkat@jarang

Tidak memakai sarung kaki

Bergaul dgn bkn muhrim@mahram

Bersalaman dgn bkn muhrim@mahram

Memakai wangian

Memakai mekab yg tebal

Bercakap dgn suara tinggi

Bersalaman dgn bkn muhrim@mahram

Menyimpan gambar bkn muhrim@mahram

Baligh :15Tahun Baligh :15tahun

*setiap kesalahan dikira sebagai satu dosa.Umur – baligh * 360(dlm setahun)Dosa bagi perempuan dewasa berumur 25 tahun – 15 tahun * 360 * 10 kesalahan biasa

Jumlah dosa yang telah dilakukan sepanjang hidup adalah sebanyak 36 000Dosa bagi lelaki dewasa berumur 25 tahun – 15tahun * 360 * 6 kesalahan biasa

Jumlah dosa yang dilakukan sepanjang hidup adalah sebanyak 21 600Cuba kita sesama renungkan berapa banyak dosa kita lakukan, apa tindakan kita, adakah kita telah melakukan taubat nasuha atau solat taubat untuk menghapuskan dosa-dosa yang telah kita lakukan.

Ini cuma pengiraan segelintir dari dosa yg kita lakukan, cuba kita sendiri senaraikan apa yg kita lakukan dalam sehari dan apa tindakan kita untuk menyelesaikannya. Zaman para sahabat dahulu, mereka sentiasa solat malam dan membaca Al quran dan memohon dosa meraka diampunkan. Apa kita lakukan untuk diri kita, adakah mengikut cara para sahabat Rasulullah S.A.W atau hanya terus melakukan dosa tanpa memikirkan azabnya.

Setiap pengijian atau kuliah agama, ulama,imam atau ustaz2 sentiasa berkata kita manusia akan mati mengikut amalan yg kita lakukan. Renungkanlah berapa byk amalan yg kita ada dan bayangkan bagaimana akhir usia kita. Mengaibkan atau sebaliknya.

0 comments: