Ahad, 27 Disember 2009

LELAKI DAN WANITA

LELAKI Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?
Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu.. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut.. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa..)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA :
Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??
Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya . Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya , manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap 4 wanita :
1. ibunya ,
2. isterinya ,
3.anak perempuannya , dan
4. saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4
org lelaki ini :
1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya ..

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja :
1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya .

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa
perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ....

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki...kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin...maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri "


Sumber:SS

7 comments:

noorlida berkata...

Jika diamati tentu wanita gembirakan.Harus diingat jika ibubapa dah tiada,adakah kita sanggup melihat ibubapa kita diseksa dialam kubur kerana kita.Kita beruntung diciptakan sebagai wanita tapi perlu diingat jika kita berpacaran,berdating,membuka aurat tanpa meminta izin dari org tua kite tetap menanggung dosa tu.

NUR MAWADDAH MAHDIYAH berkata...

btul tu noorlida..;))

Tanpa Nama berkata...

Utk berjihad fisabilillah lelaki xsemestinye mengangkat pedang utk b'perang..tetapi perlu mengorbankan mase dan tekan nafsu utk keluar ke jln Allah swt..

Noorlida87 berkata...

erm....
Zaman Rasullullah dahulu die tidak membenarkan semua kaum lelaki keluar pergi berperang.Separuh perlu tinggal untuk menambah dan mengajar ilmu pada generasi muda.Zaman sekarang terlalu sukar mencari lelaki untuk menjadi teman membimbing kejalan ALLAH.Tapi jika kejalan kemaksiatan kite blh dpt dimana.Wahai kaum adam bangkitlah dari tidur lena untuk membimbing kaum hawa kejalan diredoi.

Hamba ALLAH berkata...

Kaun hawa jgn salahkan kau n adam je(Noorlida87).Tengok saje pakaian kaun hawa sekarang.Berpakaian tetapi bertelanjang.Kami lelaki xperlu mengendap seperti zaman dahulu kerana kaun hawa dgn relanya mempertontontang apa yg mereka ada.Jika semua kaum hawa berpakaian mengikut apa yg telah ditetapkan oleh agama.Xjadi seperti byk kes sekarang.Keluardating pakai mcm telanjang,pakai tudung tuk cantik pakwe mana geram

NUR MAWADDAH MAHDIYAH berkata...

stiap insan mempunyai peranan dan tanggjwb die sbgai hamba ALLAH.samada die lelaki atau prempuan..tdak perlu ada sapa slh..krn skp slh mnyalah tdk akan mnyelesaikan sesuatu mslah dan mngubah susutu kearah kebaikan..kerana sedikit yg mengingatkan lebih baik darpd banyak yg melalikan..menyukuri sdkt nkmat mgundang lmpahn brkat,,,sm2 kta yg sdar yg mngur wlaupun sepintas lalu dgn kmmpuan kt bg saudr2 kita yg leka..
sma2 kta rnungkan blik artickel ana yg bertajuk: ALKISAH UNTUKMU MUSLIMAH...

iZZiy - seripagi berkata...

Assalamualaikum...huu..kak copy paste nih kt blog akak eh :D