Sabtu, 24 April 2010

SABAR....

Kategori : AKIDAH Akhlak  
Tajuk :
Sabar
Hadith :
Daripada Abu Malik al-Harith bin A`sim al-Asya`ri r.a , katanya, telah bersabda rasul s.a.w , “kesucian zahir dan batin sebahagian daripada iman, ucapan alhamdulillah memenuhi neraca, subhanallah serta alhamdulillah memenuhi neraca, subhanallah serta alhamdulillah keduanya memenuhi apa yang ada di antara langit dan bumi, sembahyang sebagai cahaya, sedekah pula bukti iman, sabar itu sebagai sinaran, al-Quran itu sebagai bukti untukmu atau atasmu dan setiap manusia dipagi lagi ada yang menjual dirinya ( memelihara diri daripada siksaan Allah) dan ada juga yang membinasakan dirinya sendiri ( tidak ingin keredaan Allah)
 
Riwayat Muslim
 
 
Huraian
1. Hadis ini menerangkan kelebihan darjat dan hikmat mengerjakan amal kebersihan , menunaikan solat, memberi sedekah, bersifat sabar, membaca al-Quran dan membanyakkan tasbih dan tahmid.
2. Tiap-tiap perbuatan itu masing-masingnya memperolehi balasan dari Allah mengikut apa yang dikerjakannya
3. Didalam perjuangan kehidupan, manusia biasanya berhadapan dengan keuntungan dan kerugian atau kemuliaan dan kecelakaan. Ketika berhadapan dengan kerugian atau kecelakaan yang merupakan dugaan bagi manusia, ketika itu hendaklah diterima dan dihadapi dengan penuh kesabaran kerana manusia telah dijanjikan bahawa Allah bersama orang-orang yang sabar.
Sumber: JAKIM

2 comments:

Noorlida berkata...

Barang siapa ingin selamat daripada azab Allah, mendapat pahala dan rahmat-NYA dan masuk ke syurga-NYA, hendaklah dia menahan nafsu daripada segala keinginan dunia, di samping sabar segala kesulitan musibahnya. Allah menyukai orang –orang yang sabar. Dan sabar itu banyak macam. Sabar melaksanakan perintah (taa). Sabar meninggalkan larangan-larangan-NYA. Dan sabar mendapat bencana. Barangsiapa bersabar kerana taat, maka pada hari kiamat Allah akan memberikannya tiga ratus darjat di syurga. Tiap-tiap darjat itu berjarak antara langit dan bumi. Dan barang siapa meninggalkan larangan Allah, maka pada hari Akhirat Allah akan memberinya enam ratus darjat. Tiap darjat antara langit dan bumi ke tujuh. Adapun orang yang sabar atas bencana dan musibah, maka pada hari AkhiratAllah akan memberinya tujuh ratus darjat di syurga. Tiap-tiap darjat di antara Arasy dan Tsura.

Dan Rasullullah SAW bersabda, Allah telah berkata,
“Barangsiapa ditimpa bencana, lalu dia mohon perlindungan daripada-Ku pasti aku memberinya sebelum dia meminta. Dan barang siapa ditimpa bencana lalu meminta perlindungan kepada makhluk, pasti ku tutup semua pintu langit baginya.”

dan ...

Lagi sabda Rasullullah SAW,
“barang siapa sakit semalam, dia sabar dan rela kepada Allah, maka bersih daripada dosa bagaikan ketika dia lahir dari perut ibunya. Jika engkau sakit, janganlah segera meminta sembuh.”

semoga kita akan sentiasa munasabah diri agar berjaya dunia dan akhirat.....

Nur Mawaddah Mahdiyah berkata...

ida...
bleyy pun ida bg pndangan dan mengarang..syukran jazilan ...mga ini dpt dimanfaatkan oleh kita semua...kesabaran itu mencerminkan iman dan kekuatan dr kita ....