Sabtu, 13 Februari 2010

BUKAN MACAM-MACAM AZNIL


Assalamualaikum wbt..

sebarnya post kali ni xde kaitan dgn macam-macam Aznil ...hnya perkongsian perjalanan ana sbgai perantau..

Khmis 11/2:Brtolak dri JB-Shah Alam...perjalanan yg bgtu memberi pngajran pd ana..Ya Allah ampunkanlah dosa hambaMU yg hina ini...kalo bleyy akan ana elakkn bli tket bas yang bukan2 slps ini selain dari TRAN...slma perjalanan ana..tran adalah the best perhidmatan...walaupun ada ms sstengh condtion bas adalh tak elok sgt..krna apa..??krna ana ska skap pemandunya..yg mngutamakan solat..ada tuu siap...kjut..bgn2 solat subuh jgn tak solat...brmalam di umah abg ana di usj dan bsma Muhammad Aqil..anak buah yg nmanya ana yg berikan..:P

Jumaat 12/2: Seharian di UITM shah alam..bsma kak Fadilah..insan yg mnolong ana dlm projek akhir ana..msk uitm shah alam...bgtu busy n jem kt dlm tuu,,bgnan bgtu pdt...ana sdkt pusing kpla krna ana tdak ska akan kesesakan pda sesuatu tmpat..ana sukakan kehijauan dan ketenangan....*kredit pd kak fadilah..syukran jazilan atas sgla ilmu yg akak crahkan..baru sya tahu apa itu modelling for water....len kali bleyy bnja sy mkn lg..hehe..***pengajaran die cpat2 laa kn ciapkan projek air..semua bnda yang ana yak faham kak fadilah dah ckp dan ciap bg reference lg....terharu jgk insan yg br knal xsmpai sblan bgtu ikhlas tlng ana ...

Malam tuuu ana bsma adik ana Firdaus yg sedia mnemani akaknya dan jd bosyguard akaknya ni dr pg snggah Maidin USJ..spa kta dunia ni kecik..?dunia tak kcik mnusia yg kecik...tanpa sngka ana jumpa rumate ana yg dah hmpr 4thn tak ketemu....thg jln2 ttba ada insan pggl...Mekkkkkk...sapa tuu???nma gelaran ana msa matrik dlu...huhu..tkjut jgk dpt jumpaa...xpercya..kami btkar2 no tpon krna kata ayahnya sng nati anak nak kwin jemput pakcik....pndai ayahnya mngusik ana....kawin pkcik???InsyaALLAH..jdoh pertemuan Allah yg menentukan kita hnya merancang.,.kwn ana ckp die xpercya dpt jmpa sbb tak prcya yg die tgk adlah ana..ktnya ana dah byk brubah dan ska tgk ,,ktnya cntik brpakaian mcm ana...bg ana pujian tuu tdk perlu, krna apa ana buat krna tlah tmaktud di dlm al- Quran dan hadis cra2 bpkaian sbnar..jwpan ana pdnya.."Syaaa semua org akan cntik, sopan dan mntp aurat jka bpkaian dgn btoll..Syaa pun cantik klo pkai cmni"...huhu...

Tgh malam akak ana, kakta 1 family dr kpg datang brcuti jln2 dkt KL..dtgnya dtemani shabat baik abg ipar ana bsma fmlynya....ana dpt jmpa manusia yg slalu abg ipar ana crta ms ana kcil2 dlu...mngenai kwnnya MR X dan istrinya kak putri brsma anak2 mreka...sikap keserdahanaan ana dpt tgk dlm famly MR X yg btugas sbgai seorang doctor di HUKM..walaupun ana dfhamkan MR X dr kluarga yg trnama...soalan yg buat ana nak trgelak dr kak putri..."ini adik kakta jugak ker??tgh buat apa skrng??stlah dbrthu. kak putri dan Mr X tak prcya akan umur ana yg tak spdan dgn tuannya"...nak tergelak golek2 aser...adeyhhh mcm dak skloh ker ana ni??bleyy dcakapnya umur mcm ana ni klo kwin anak dah rmai..adeyyhhh tua sgt ker ana skng???ngehngeh..:P ***kak seri mcmner ni kak??hehe org ckp umr mcm kta dah kn kwin.huhu
sabtu 13/2: perjalanan bsma adik ana menaiki kemuter ke rawang...ana xbiasa + xreti nk naik bas di pusat bndar dan naik komuter, LRT atau seangkatan dgnnya...huhu...nsb laaa adik ana biasa...bg ana kpadatan populasi pendudk migrasi dr ngra luar sprti mcm indon dan sengangkatan bgtu tngi smpaikan ana rsa ana brda di ngra mreka...ana rsa kalo di KLCC hari ni akan pnuh dgn kelompok mereka...INSYALLAH ptg ni ana btlak balik ke kpg..bajet blik esk..tp mak pksa kami blik harni jgk..nak tak endak..mak cakap kn laa kami btlak blik harni..lgpan ana dah indu nak jmpa mak ayah dan anak2 buah...dan pling xsbar nak mkn sayur keladi msk ayam +ikan kukus goreng+budu,,,,nyamnyam...JUM blik kpg.....hati2 dijalan rya..jdlah pmandu brhemah...doakan ana slmat smpai rumah...Wallahualam...

****hnya mnungu insan yg bgtu ana nk temui..mga Allah makbulkan doa ana untuk mnemuinya dan skligus mnjadikan impian dan prncangan brsma jd kenyataan yg realiti btol2 jadi..Setia menanti....InsyaALLAH...****








9 comments:

وان احمد حارس بن وان ذولکيفالي berkata...

InsyaAllah,
Jodoh itu ketentuan Tuhan,
Amalkan selawat ke atas nabi 100 kali setiap hari...
InsyaAllah...

Nur Mawaddah Mahdiyah berkata...

syukran nasak...
kita dsntkn untk sntiasa brzkr dan slwat pd Allah dan Rasulullah SAW agar kta sntiasa sdr dan istiqamah siapa kita didunia ini...bkn sj untuk mmperoleh keredhaan Allah ttpi mmperoleh nikmt lain yg tlh dijnjikan Allah pd umatnya yg btaqwa pdNYA...

iZZiy - seripagi berkata...

Assalamualaikum...

*huuu...suka kalau ada pemandu bas yg betul2 prektis islam...kita pun rasa x risau2 pasal cmner nk solat tu sumer...

*adeh..zai...susah la cm2..xleh nk bayangkan kalau umur cmni da ader anak berderet2..sekolah pon x abis2 lg ni zai...hahahah cmne nk kawen?

*bulan 6/7 thn ni zai free x? :p

Nur Mawaddah Mahdiyah berkata...

huhu..btol kak..bila tgk org nikah mcm2 dgaan ada yg xpat jlnkn tngjwb dgn sebaiknya buat zai bgtu bhati2..apa yg jd jdkan pengajaran ...skrng isu anak derhaka pd ibu bpa slalu dprkatakan..ttpi bgaimana isu ibu bpa dehaka pd anak atau dgn bhsa sngnya abaikan tgjwb pd anak2...itu yg pokoknya..kawen sng kak tp bl bab tngjwb semua lps tgn..xsemua lg...

insyaALLAH jika diizinkan Allah, hjng bln 4 ni zai hbs..pastu xth apa nak buat..prancangan byk kak..free x tuu xsure insyaALLAH ..nati akak nak blik akak gtau...zai xth msa tuu zai kt mne..heheh

iZZiy - seripagi berkata...

huuu...

*tula..bila sistem pendidikan kita kat sekolah di"set"kan adalah semata-mata untuk cemerlang di dunia..anak2 dididik untuk menghafal dan pass exam jer...bukannya untuk mendidik dan membentuk the best individu muslim. tu sebab banyak yang cemerlang di dunia tapi dari segi "individu muslim" tu kurang cemerlang.

*kak balik dalam dua bulan tu lah zai..insyaAllah bulan jun tu da ada kat msia. ingat nak jumpa dengan zai or kalau ada kawan2 lain nak join pun boleh..the more the merrier...nak share ilmu sikit2 yang akak dapat kat sini dengan zai secara face to face...insyaAllah. :D

*so, bila2 zai free dalam bulan tu buleh la inpom akak k.akak nak gak jenjalan kat klate..ngeh3.2/3 hari pun ok zai.

*ermm..lagi satu..insyaAllah kalau jadi plan tuh...zai btau lah zai nak akak share aper kat zai..anything..aper2 pun buleh....hehehe..memanglah akak da ader idea sendiri nak share aper..tapi just nak tahu jugak zai rasa aper lagi yang zai nak akak story2 kat zai.(nak prepare awal2..hahahha..semangat lebih...tapi ilmu tu bukannya banyak mane pun:p)

Nur Mawaddah Mahdiyah berkata...

haha..akak ni..insyaALLAh klo xde aral melintang bleh jer..cm skrng xth lg cmner..hehhe...aiii nk dtg sni jmpa spa kak??adeyhh ada yg zai xth ker ni??hehhe...:P...

iZZiy - seripagi berkata...

hehehe...insyaAllah...hopefully lah time tu akak xder masalah2 lain.adeh..xder aper2 lah zai..xder selam selam minum air...mmg dtg nk jmp zai :D

Nur Mawaddah Mahdiyah berkata...

haha..selam-selam mnum air xpun cr ikan , kerang pun xpe kak..hehe..:p..jgn mrh...insyaAllah kak..hehe..akak ckp nk cr jubah kan skli?hehe ok sdiakn dwt byk2 jer..kan klabu asap mata tgk brng2 mrh..hehe..(murah ker???)

iZZiy - seripagi berkata...

hehe...tula zai..mmg dah lama nk carik jubah..hosmet2 sini da bnyk kali tegur nih..nk wat cmner kan? baju2 kt lam lemari kak ni suma baju2 kurang muslimah...blk ni baru nk carik yg lagi sopan..insyaAllah :D